Specialisaties

De laatste jaren is de opleiding in de kinesitherapie geëvolueerd naar een wetenschappelijke opleiding. Specialisatie in de kinesitherapie wordt steeds belangrijker en wordt sinds enkele jaren ook door de overheid erkend.

Manuele therapie is een specialisatie binnen de kinesitherapie waarbij dieper wordt in gegaan op het functioneren van de gewrichten, spieren en zenuwen hoofdzakelijk thv de wervelzuil maar ook thv de perifere gewrichten en het kaakgewricht.

Manuele therapie

Manuele lymfedrainage volgens Vodder is een zachte manuele behandeling die zorgt voor een evenwicht binnen het lymfesysteem nadat dit evenwicht verstoord is door bv borstkanker, vasculaire problemen,... Het lymfesysteem is essentieel in de verwerking van afvalstoffen binnen het lichaam.

Manuele lymfedrainage

Evenwichtsstoornissen ten gevolge van BPPV of kristallen in het evenwichtsorgaan binnen het oor die losgekomen zijn met korte maar soms hevige duizeligheid en misselijkheid tot gevolg. Deze zijn met een opeenvolging van bepaalde houdingen weer op hun plaats te brengen wat de evenwichtsstoornis snel vermindert of oplost.

Ademhalingskinesitherapie wordt voorgeschreven om de patiënt te helpen bij het ophalen van overtollige hoeveelheid slijmen in de luchtwegen of om de ventilatie van de longen te bevorderen vb spierziekte of multiple sclerose. We besteden veel aandacht aan de neusspoelingen en aërosoltherapie.

De therapeutische technieken die we hiervoor gebruiken zijn oa. PEP flutter, intrapulmonale percussieventilatie of IPV en ELTGOL.

Sinds 2017 is de respiratoire kinesitherapie erkend als een bijzondere beroepsbekwaamheid in de kinesitherapie.

abkr-bvrk.be

Onder respiratoire revalidatie verstaan we het trainen van de fysieke fitheid en spierkracht van mensen me hart en/of long aandoeningen. Deze training heeft effect op levenskwaliteit, functionele capaciteit en spierkracht.

Hyperventilatie is zeer veel voorkomende klacht en een erg onderschatte. Zowel artsen als patiënten zelf miskennen deze problematiek vaak. Tijdens de behandeling geven we via educatie meer inzicht in deze problematiek en proberen we een begeleiding te bieden via een geïndividualiseerd behandeltraject.

Hyperventilatie en relaxatie therapie (Hartcoherentie en Dixhoorn)

Deze techniek maakt gebruik van klassieke manipulatie en mobilisatie technieken in combinatie met voetzool reflexologie. Doordat we rechtstreeks werken op de zenuwbanen is deze techniek aangewezen bij chronische en/of onverklaarbare pijnklachten.

mnt-nr.com

Manuele Neurotherapie