Specialisaties

De laatste jaren is de opleiding in de kinesitherapie geëvolueerd naar een wetenschappelijke opleiding. Specialisatie in de kinesitherapie wordt steeds belangrijker en wordt sinds enkele jaren ook door de overheid erkend.

Via relaxatie therapie behandelen we psychosomatische klachten. Psychosomatische klachten zijn klachten die geen duidelijke lichamelijke oorzaak hebben en veroorzaakt worden door de algemene drukte van het dagelijkse leven, stress of te veel negatieve emoties. Veel voorkomende psychosomatische klachten zijn: hoofdpijn, duizeligheid, chronische spierpijn, vermoeidheid, druk op de borstkas en kortademigheid. Ook een verminderde slaapkwaliteit pakken we via verschillende oefeningen aan. 

In de loop van mijn carrière heb ik gemerkt dat er een hoge nood is aan relaxatie therapie in de kinesitherapie. Ik maak gebruik van de methode van Dixhoorn en de hartcoherentie en binnenkort studeer ik af als sofroloog. Sofrologie is een zeer complete en praktisch bruikbare methode waarin we werken door middel van bewustwording, relaxatie en activatie. 

We behandelen pre en postoperatief, acute en chronische pijnklachten, peesletsels, nek en rugklachten, bewegingsbeperkingen en zo verder. Klachten die een duidelijke of minder duidelijke oorzaak kennen. Hierbij maken we gebruiken van algemene technieken zoals massage, mobilisatie en oefentherapie. De algemene kinesitherapie wordt aangevuld met revalidatie op onder andere de loopband, hometrainer, trekapparaat en kleiner oefenmateriaal. Hiermee werken we aan de kracht, uithouding en coördinatie van spieren en gewrichten en de stabiliteit van gewrichten en het lichaam in het algemeen of core stability.

Dry needling is een techniek waarbij we met een zeer fijne naald in een spier prikkel ter behandeling van de spier zelf of ter behandeling van uitstralende pijnklachten. Deze techniek is uiterst efficiënt voor de behandeling van spierspanningen, triggerpunten en bijhorende pijnklachten.

Evenwichtsstoornissen ten gevolge van BPPV of kristallen in het evenwichtsorgaan binnen het oor die losgekomen zijn met korte maar soms hevige duizeligheid en misselijkheid tot gevolg. Deze zijn met een opeenvolging van bepaalde houdingen weer op hun plaats te brengen wat de evenwichtsstoornis snel vermindert of oplost.

Ademhalingskinesitherapie wordt voorgeschreven om de patiënt te helpen bij het ophalen van overtollige hoeveelheid slijmen in de luchtwegen of om de ventilatie van de longen te bevorderen vb spierziekte of multiple sclerose. We besteden veel aandacht aan de neusspoelingen en aërosoltherapie.

De therapeutische technieken die we hiervoor gebruiken zijn oa. PEP flutter, intrapulmonale percussieventilatie of IPV en ELTGOL.

Sinds 2017 is de respiratoire kinesitherapie erkend als een bijzondere beroepsbekwaamheid in de kinesitherapie.

abkr-bvrk.be

Onder respiratoire revalidatie verstaan we het trainen van de fysieke fitheid en spierkracht van mensen me hart en/of long aandoeningen. Deze training heeft effect op levenskwaliteit, functionele capaciteit en spierkracht.

Hyperventilatie is zeer veel voorkomende klacht en een erg onderschatte. Zowel artsen als patiënten zelf miskennen deze problematiek vaak. Tijdens de behandeling geven we via educatie meer inzicht in deze problematiek en proberen we een begeleiding te bieden via een geïndividualiseerd behandeltraject.

Hyperventilatie

Deze techniek maakt gebruik van klassieke manipulatie en mobilisatie technieken in combinatie met voetzool reflexologie. Doordat we rechtstreeks werken op de zenuwbanen is deze techniek aangewezen bij chronische en/of onverklaarbare pijnklachten.

mnt-nr.com

Manuele Neurotherapie